Restaureringsåret går mot sitt slut

Tack till alla er engagerade partners, markägare och alla ni andra (ingen nämnd ingen glömd) som hjälpt till under året! Här kommer några höjdpunkter från 2023.

Helt skruvat i Emån

Vi har installerat en ”fiskskruv i Emån. Fiskskruven ska hjälpa fisken att ta sig upp- och nedströms Unipers vattenkraftverk i Finsjö utanför Fliseryd.

Fiskskruven vid Finsjö övre kraftverk i Emån.

Fritt flödande vatten

Nu flödar vattnet åter fritt förbi Venholmen i Alsterån och vattnets invånare kan åter passera och få tillgång till lek och uppväxtområde uppströms.

Biotopvårdsåtgärder i Alsterån, före och efter åtgärd.

Biotopvård

I Alsterån, Virån och Emån har block, sten, grus och död ved som rensats bort från vattendragen återförts för att förbättra livsmiljöerna i vattendragen och öka den biologiska mångfalden.

Biotopvårdsåtgärder i Alsterån, före och efter åtgärd.

Kunskapslyft

För att göra rätt åtgärder behöver vi lära oss mer. Vi har fortsatt med elfiske före och efter åtgärder för att kunna utvärdera effekten av våra åtgärder.

I Rönne å har vi i en smoltfälla, räknat lax och öring på deras väg ut i havet. Vi har också märkt havsöring med akustiska sändare för att kunna följa deras rörelser i vattnet.

I Bäljane å har en fiskräknare installerats som under 2023/2024 kommer att räkna alla fiskar som passerar.

Smoltfällan i Rönne å.

Återintroduktion

I Skåne har vi jobbat med att förstärka/ återintroducera de akut hotade musslorna tjockskaliga målarmussla (Vramsån och Verkeån) och flodpärlmussla (Rönne å och Vramsån). Vi har infesterat fisk med små mussellarver. Fisken fungerar som mellanvärd åt små musslor och hjälper dessa ganska stillasittande individer att sprida sig i vattendraget.

Kontroll av infesteringsgrad av flodpärlmussla (Margaritifera margaritifera) på öring (till vänster) och elfiske i Rönne å (till höger).

Information och nätverkande

Ett par hundra personer, barn och vuxna, har tagit del av vattendragsvandringar och skolbäcksaktiviteter från Verkeån i söder till Emån i norr. Kunskapsspridning till allmänheten om att vårda och värna våra vatten är en viktig del av projektet.

Publikt elfiske vid Skärån, Skäralid, under Världsvattendragen 2023.



Nu ser vi framemot ett nytt år och att allting flyter på bra.

Från oss alla till er alla en riktigt God Jul och Gott Nytt År!

Föregående
Föregående

LIFE-seminarium om invasiva främmande arter och kräftor

Nästa
Nästa

Sammanställning av elfisket 2023