Sammanställning av elfisket 2023
För att följa upp genomförda och pågående åtgärder inom projektet utförs elfiske årligen sedan 2020 inom målvattendragen.
I Rönne å har än så länge endast biotoprestaurering utförts, med utläggning av sten och block, i huvudfåran och i tillflödena Ybbarpsån och Skärån. Dessa områden visar på en positiv förändring med ökat antal arter och högre täthet av laxfisk efter åtgärd. På referenssträckorna nedströms kraftverken i Klippan har tätheten av lax ökat signifikant från höga till mycket höga tätheter. Inom dessa områden har biotopvård utförts med utläggning av sten och block.
I Mörrumsån har biotoprestaurering utförts, med utläggning av sten och block, i huvudfåran, sidofåror och kvillområden. Elfisket visar på en god utveckling med måttligt till höga tätheter av lax men även öring har ökat på några sträckor. I området där kraftverksdammen vid Marieberg tidigare var belägen, har ström och forspartier återställts med utläggning av stora mängder sten och block. Elfisket visar på återkolonisering av ett flertal arter och höga tätheter av lax och havsöring.
I vattendrag i Kalmar län, Alsterån, Emån och Virån, har elfiske utförts före åtgärd och på några lokaler efter åtgärd. I Emån var tätheten av havsöring, i kvillen vid Fliseryd, betydligt högre efter åtgärd med utläggning av sten och block.
Sammanfattningsvis visar utförda elfisken på en positiv utveckling efter åtgärder inom de sju målvattendrag som ingår i LIFE CONNECTS.
Några bilder från elfisket under 2023.